نمایشگاه-موزه کودکی، که اکنون در فضای آن هستید، بخشی کوچک از آن موزهای است که کودکان و مردم ایران شایسته داشتن آن هستند. این نمایشگاه-موزه به پشتوانه مجموعه ده جلدی کتابهای تاریخ ادبیات کودکان شکل گرفته است که برای نزدیک به دو دهه به همراه مطالعات کودکی، بنیاد و هسته اصلی پژوهش را در موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان ساخته است. در بستر این پژوهش بزرگ بود که پژوهشگران موسسه پی بردند تاریخ و فرهنگ کودکی چون چشمهای جوشان و رودی روان است که باید بستر آشنایی با آن را برای همه مردم ایران و گردشگران از هر جای دنیا فراهم کرد. این موزه برپایه نگرش موزههای روایتی- همکنشانه ساخته شده است. در این گونه از موزهها، این شیء یا پدیدار نیست که به نمایش درمیآید، بلکه روایت اشیاء و پدیدارها در بستری که بوده و زیستهاند، بازنمایی میشود. همچنین این موزه برای کودکان، همکنشانه است یعنی کودکان و گاهی خانوادهها یا بزرگترها با روایتها درگیر میشوند و در بدهبستان کنش و واکنش، دست میزنند، احساس و فکر میکنند، میآموزند و بهره میبرند.
نمونه چنین موزههایی در جهان اگرچه رو به گسترشاند، اما همچنان اندک هستند. پژوهشگران و کارشناسان موسسه برای چهارده سال کوشیدند که نیاز روشن کودکان و خانوادهها را به داشتن چنین موزهای به کارگزاران دولتی و شهرداری بشناسانند. اما دریغ از گامی کوچک به جلو. هرچه در پی راهاندازی موزه کودکی در سازمانهایی مانند گردشگری و میراث فرهنگی، شهرداری تهران و شورای شهر تهران دویدیم به جایی نرسیدیم، چون شهر دوستدار کودک، تنها یک شعار نیست که بر پیشانی شهر بزنند و به آن فخر بفروشند، بلکه یک فرهنگ است. برای رسیدن به این جایگاه فرهنگی نیاز است که فرهنگ کودکی درونی شود، درونی کسانی که کارگزار و اثرگذار هستند.
اکنون این موزه برای مدت یک سال با کمک فرهنگدوستانی راه افتاده که نامشان را در آغاز راه موزه میبینید. اگر این موزه و این فضا را نیاز بنیادی برای کودکان و خانوادهها و همه دوستداران فرهنگ کودکی میدانید، همراه شوید تا روزی که آن موزه بزرگ کودکی شکل بگیرد. تا آن روز شما هم میتوانید در ساخت و شکلگیری این موزه همگام با ما شوید. اگر شیء یا چیزی دارید که در چارچوب فرهنگ کودکی است و ارزش موزهای دارد، اگر میتوانید بخشی از ساخت محتوای موزه را پشتیبانی کنید، همراه شویم تا آن روز که اَبَرشهر تهران صاحب همیشگی موزه کودکی شود.