موزه کودکی ایرانک: مکانی برای آموزش و آگاهی به شیوه‌ای لذت‌بخش

در دوران مدرن موزه‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای آموزشی و فرهنگی قلمداد می‌شوند. موزه کودکی ایرانک با رویکردهای نوین مبتنی بر آموزش و آگاهی می‌کوشد تا در ارتقای فرهنگ کودکی جامعه گام بردارد. بازدیدکنندگان از گذرگاه تاریخ با تجربه‌های زیسته دوره‌های گذشته آشنا می‌شوند و از این راه آگاهی و تجربه تاریخی پیدا می‌کنند.

آشنایی با تجربه زیسته دوره‌های گذشته در موزه ایرانک

آشنایی با تجربه زیسته دوره‌های گذشته در موزه ایرانک

به طور کلی آموزش در موزه برخلاف نهادهای سنتی یک فرآیند غیرمستقیم، غیررسمی و اختیاری است. آموزش و آگاهی در موزه از راه تجربه حاصل می‌شود. مهم‌ترین ویژگی آموزش در موزه‌ها ایجاد انگیزه و زمینه‌های یادگیری است.

آموزش غیرمستقیم در موزه ایرانک

آموزش غیرمستقیم در موزه ایرانک

موزه ایرانک: مکان ارتباط بین ‌نسل‌ها

بنیانگذاران موزه ایرانک با برپایی فضایی فرهنگی و تعامل‌محور، امکان ارتباط بین نسلی را فراهم کرده‌اند. تعامل کودکان و راهنمایی بزرگسالان در موزه یادگیری کودکان را تسهیل می‌کند. از طرفی دیگر متصدیان موزه اجازه می‌دهند کودکان آزادانه با آثار و اشیاء مواجه شوند و با سعه صدر به پرسش‌های آنها پاسخ می‌دهند.
 

پرسش و پاسخ کودکان با راهنمایان موزه
پرسش و پاسخ کودکان با راهنمایان موزه

تغییر تمرکز از کودک‌محوری به خانواده‌محوری در یادگیری از شیوه‌های آموزش نوینی است که در موزه ایرانک به کار برده می‌شود. در این شیوه تاثیر مثبت نتیجه راهنمایی فعالانه و همدلانه بزرگسالان در یادگیری کودکان دیده می‌شود. بزرگسالان به گروه خردسالان و کودکان ملحق می‌شوند و نقش مهمی در ایجاد انگیزه و یادگیری آنها دارند.



حضور خانواده‌ها در گروه‌های موزه‌گردی کودکان و خردسالان

انتقال آگاهی در موزه ایرانک به گونه‌ای است که تمام حواس کودک را به کار می‌گیرد. کودکان در فعالیت‌های هدایت‌شده به تعامل با محیط، جستجو و پرسشگری می‌پردازند. دیدن اشیاء و تصاویر جدید آنها را تشویق می‌کند تا فکر کنند و مقایسه کنند. لمس آثار به آنها کمک می‌کند تا داستان تاریخی اشیاء را بهتر تجربه کنند. گفت‌و گو درباره اشیاء، مفاهیم و کاربردشان به مشاهده دقیق، استدلال و نتیجه‌گیری آنها درباره دانسته‌هایشان می‌انجامد و مهارت تفکر انتقادی را تقویت می‌کند.


تجربه تاریخی کودکان از طریق لمس مولاژ آثار و ساختن نمونه‌های مشابه 

قصه‌گویی و یادگیری مشارکتی

قصه‌گویی از دیرباز مورد توجه انسان بوده و ازین طریق بسیاری از دانسته‌ها و تجارب بشر محفوظ مانده است. قصه‌گویی در موزه ایرانک یکی از شیوه‌های مهم آموزش به شمار می‌رود و ازین طریق انتقال مفاهیم و آگاهی صورت می‌گیرد. قصه‌گویی باعث رشد خلاقیت و پرورش تخیل کودک می‌شود. شیوه قصه‌گویی بر مبنای اشیاء موزه علاوه بر اینکه تمام حواس کودک را به کار می‌گیرد، با لمس مولاژ آثار می‌تواند تجربه‌ای فراموش نشدنی برای او رقم بزند.

قصه گویی و نمایش خلاق برای کودکان: شجاعت سخن گفتن


قصه‌گویی و یادگیری مشارکتی کودکان در موزه ایرانک

قصه‌گویی و یادگیری مشارکتی کودکان در موزه ایرانک

یادگیری مشارکتی

در یادگیری مشارکتی، راهنمای موزه کودکان را درگیر موضوع روایت می‌کند. دانش‌آموزان به گروه‌های کوچک‌تر تقسیم می‌شوند؛ در ادامه دریافت و مشاهدات‌شان را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. این شیوه در واقع نوعی بازی تلقی می‌شود که یادگیری ضمنی کودک را همراه خود دارد. او از طریق بازی، آگاهی و اطلاعات دریافت می‌کند و به خاطر می‌سپارد. بازی همراه با لذت مفاهیم بسیار پیچیده را نیز برای کودکان آسان می‌سازد. 

موزه تعاملی ایرانک
موزه ایرانک: لذت و سرگرمی