موزه ایرانک با تکیه بر بیش از دو دهه پژوهش در حوزه ادبیات و فرهنگ کودکی از سوی «موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان» در محل تالار «گنجینه سازمان اسناد کتابخانه ملی» در دسترس و بازدید عموم قرار گرفته است. طراحی موزه به گونهای است که افراد با گروههای سنی و سلیقههای مختلف میتوانند از آن بهرهمند شوند.
موزه تاریخ فرهنگ کودکی ایرانک
در جهان امروز موزههای کودکی از شاخصهای اصلی توسعه پایدار و توجه به کودک به شمار میروند. در دسترس بودن موزههای متنوع کودکی نشان از اهمیت بازخوانی تاریخ گذشته و راهگشای رشد و بالندگی فرهنگ پیش روی جوامع است.
پوشاک و زیستافزار کودکان در دوره قاجار
موزه ایرانک مکانی برای تلاقی نسلها و اندیشههای متفاوت
موزه ایرانک به مثابه یک فضای فرهنگی جمعی محل تلاقی نسلها و اندیشههای متفاوت است. اقشار مختلف مانند اساتید و دانشجویان دانشگاهها، پژوهشگران، فعالان حوزه کودک و سایر افراد علاقهمند میتوانند به سیر تاریخی و جلوههای مهم فرهنگ، تاریخ و ادبیات کودک در موزه ایرانک دستیابی داشته باشند.
چیدمان موزه و اجرای فعالیتها در موزه به شیوه تعاملی است و در چند سطح شکل میگیرد. تعامل با راهنماها در اجرای برنامه، تعامل با بازدیدکنندگان دیگر و مهمتر از همه تعامل نسل امروز با نسل دیروز که از این طریق گفتو گوی بین نسلها شکل میگیرد.
گفتو گوی بین نسلها در موزه ایرانک
چهار دوره تاریخی باستان، پس از اسلام، قاجار، و پهلوی در فضای موزه چیدمان شده است. در هر دوره تاریخی به شیوه روایتی از حوزههای مختلف فرهنگ کودکی شامل ادبیات ، آموزش و پرورش و ... میپردازیم؛ نمونههایی از نوشتافزارها، بازیافزارهای کودکان، پوشاک و زیستافزارها و مقولههای بسیار دیگری به شکل دیداری_شنیداری در همه بخشهای موزه چینش شده است.
آموزش و پرورش نوین در دوره قاجار
در دوران مدرن موزهها به عنوان یکی از مهمترین نهادهای آموزشی و فرهنگی قلمداد میشوند. موزه کودکی ایرانک با رویکردهای نوین میکوشد تا در ارتقای فرهنگ کودکی جامعه گام بردارد. بازدیدکنندگان از گذرگاه تاریخ با تجربههای زیسته دورههای گذشته آشنا میشوند و از این راه آگاهی و تجربه تاریخی پیدا میکنند. آگاه کردن نسل آینده با تاریخ گذشته موجب پاسداشت فرهنگ ملی میشود و رفتار مسئولانه که نشانه رشد شهروندی است را در پی دارد.
فعالیتهای تعاملی در موزه ایرانک
تور دانشجویی موزه ایرانک
تور بازدید دانشجویان از موزه ایرانک مانند سایر تورهای موزهگردی به شیوه روایتی_تعاملی انجام میگیرد. دانشجویان پس از دیدن یک کلیپ کوتاه از معرفی موزه به بازدید بخشهای مختلف موزه میپردازند. در مسیر بازدید با راهنمایان موزه و اساتید خود گفتو گو میکنند. بلندخوانی افسانه «خرما و بزی» و «نمایش سایه» از جذابیتهای تور دانشجویی به شمار میرود. خارج شدن از کلاس درس و فضای رسمی دانشگاه تجربهای شیرین را برای آنها رقم میزند.
بازدید دانشجویان از موزه ایرانک
موزه ایرانک سرشار از ایدههای ناب و متفاوت برای والدین، مربیان و همه دستاندر کاران فرهنگ و هنر کودکی است.
برای اطلاع از فعالیتهای گروههای سنی دیگر به لینکهای زیر مراجعه کنید:
موزه برای کودک: موزه کودکی ایرانک برای کودکان 2 تا 3 سال